de “loop dan zit” methode

Zou het zo eenvoudig kunnen zijn om een ​​kieskeurige baby in slaap te laten vallen – en in slaap te houden -? Een nieuwe studie zegt ja.

Je hebt de shush, de swaddle, de fopspeen en de kinderwagen geprobeerd, en alle andere… andere verschillende S’s om je ontroostbare pasgeborene te laten settelen, maar niets lijkt te werken. Nu zeggen wetenschappers dat er een snelle oplossing is voor een huilende baby die veel, veel gemakkelijker is dan je denkt.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Huidige biologie presenteert een methode om huilende baby’s in slaap te brengen en – even belangrijk – ervoor te zorgen dat ze blijven slapen zodra je ze neerlegt.

De “loop dan zit” methode

Het proces, dat op beide kan worden toegepast: dutjes en bedtijden, is verbazingwekkend eenvoudig – en kosteneffectief! De stappen zijn:

  1. Houd je huilende baby in je armen en laat hem vijf minuten rondlopen om hem in slaap te brengen.
  2. Ga zitten en houd je slapende baby nog vijf tot acht minuten vast.
  3. Leg je baby in de wieg.

Dat is het. Dat is de methode.

De reden:

De inspiratie achter de eerste stap, het dragende deel, komt rechtstreeks uit de natuur. Stel je in je hoofd een moederleeuw voor die haar baby in haar mond draagt. De ontspannen houding en volgzame aard van de leeuwenwelp is het resultaat van iets dat de ’transportreactie’ wordt genoemd, een kalmerend effect dat ontstaat door te worden gedragen. Transportrespons, die voorkomt bij veel altriciale zoogdieren – dat wil zeggen, zoogdieren waarvan de jongen worden geboren in dat onderontwikkelde “vierde trimester” stadium – gaat gepaard met een verlaging van de hartslag en willekeurige bewegingen.

Hoofdonderzoeker Kumi Kuroda en haar collega-onderzoekers van het RIKEN Center for Brain Science in Japan wilden weten of dezelfde reactie kan worden geactiveerd als onderdeel van een proces om menselijke baby’s in een diepe slaap te brengen.

“Voor velen zijn we intuïtief ouder en luisteren we naar het advies van andere mensen over opvoeding zonder de methoden te testen met rigoureuze wetenschap,” Kuroda vertelde WetenschapDagelijks. “Maar we hebben wetenschap nodig om het gedrag van een baby te begrijpen, omdat ze veel complexer en diverser zijn dan we dachten.”

De studie

Om dit te beoordelen, observeerden onderzoekers 21 baby’s in de leeftijd van één tot zeven maanden, waarbij ze hun gedrag, bewegingen en hartslag vergeleken in reactie op vier verschillende scenario’s: vastgehouden worden door hun zittende moeders, vastgehouden worden door hun wandelende moeders, in een “mobiele wieg” (dwz een schommelwieg of een kinderwagen) en alleen in een wieg worden gelegd.

De resultaten toonden aan dat de huilende baby’s het meest effectief en consequent werden gekalmeerd door te worden uitgelaten door hun moeders of door de mobiele wiegjes. Ze ontdekten ook dat huilende baby’s het best tot rust konden komen na minstens vijf minuten lopen, zelfs overdag als ze eerder alert waren.

De volgende stap was om ze in de wieg te krijgen. Slapende baby’s zouden veel meer in slaap blijven als hun moeder ze vijf tot acht minuten vasthield voordat ze ze neerlegden. In gevallen waarin ze werden neergezet voordat de vijf minuten om waren, hadden de baby’s meer kans om wakker te worden en te huilen. Onderzoekers probeerden ook verschillende posities en snelheden om de baby neer te leggen, maar ontdekten dat alleen de zittende greep enig significant effect had.

“Zelfs als moeder van vier was ik zeer verrast om het resultaat te zien,” zei Kuroda, die vertelde aan WetenschapDagelijks dat ze had aangenomen of een baby wakker werd tijdens het “liggen” op zijn minst gedeeltelijk werd beïnvloed door hun positionering of hoe zacht ze werden geplaatst.

Op basis van deze observaties concludeerden de onderzoekers: “het transport van baby’s vermindert het huilen krachtig en bevordert mogelijk de slaap.”

Het voorbehoud

Het is belangrijk op te merken dat het onderzoek, net als alle onderzoeken, zijn beperkingen heeft, omdat het alleen baby’s en hun moeders heeft geobserveerd – er waren geen vaders of andere niet-moederlijke verzorgers bij betrokken. Opvallend is ook de omvang van het onderzoek, met slechts 21 proefpersonen. Verder benadrukken de onderzoekers dat de voorgestelde methode is niet bedoeld als een langetermijnstrategie voor slaaptraining, zoals vermeld in het rapport: “Dit protocol zorgt in plaats daarvan voor een onmiddellijke kalmering van het huilen van baby’s en kan vooral nuttig zijn bij speciale gelegenheden wanneer de normale slaaproutines, borstvoeding of fopspenen worden niet effectief of beschikbaar.”

Als je echter een uitgeputte ouder bent die op zoek is naar een beetje uitstel zodat je nog een dag kunt overleven – en zou je hier zijn als je dat niet was? – je hebt niets te verliezen door deze eenvoudige truc een kans te geven.

ZIE JE GEDACHTEN

      Leave a reply

      kinderboetiekbunny.be
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Shopping cart